2013. december 14., szombat

Csökkentsd a várólistádat 2014!

Tavaly sajnos lemaradtam a jelentkezési időről, mert nem értem rá nagyon olvasni, de idén szeretném végre teljesíteni @Lobo kihívását a Csökkentsd a várólistádat! 2012-ben jelentkeztem, de szerintem nagyjából egy könyvet olvastam el a 12-ből, és idén a legtöbb még mindig a polcomon sorakozik olvasásra várva, szóval most felkötöm a gatyamadzagot és befejezek egy pár sorozatot.

Itt van a 2012-es listám:
http://moly.hu/polcok/csokkentsd-a-varolistadat-2012-16

Mindenkit csak bátorítani tudok hogy nevezzen, akkor is, ha nem biztos benne, hogy teljesíteni tudja a feltételeket:
http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2013/12/12/varolista2014/



 Lássuk is akkor a várólistás könyveket :)
http://moly.hu/polcok/csokkentsd-a-varolistadat-2014-a-verzio

1. Richelle Mead: A végső áldozat
Vagy ezer éve el szeretném már olvasni, csak sose jutottam hozzá sem a könyvtárból, sem másvalakitől, pedig a sorozatzáró részről beszélünk és a Vámpírakadémiát nagyon szeretem.
Ezúttal maga Rose Hathaway kerül őrizet alá, és nem is akármiért. A vád: a morák királynőjének, Tatjanának meggyilkolása. Az örökmozgó dampyrt azonban apja, az extravagáns öltözködéséről és titokzatos kapcsolatairól ismert és hírhedt Abe Mazur megszökteti a fogdából. Rose így Dmitrijjel nekivág a nagyvilágnak, hogy elrejtőzzön rosszakarói, valamint a királyi udvar testőrei elől. Rose persze nem tűrheti tétlenül, hogy valaki a nyakába varrta a gyilkosságot, és nyomozni kezd az igazi tettes után. Ehhez azonban meg kell találnia a királynő neki írt levelében említett utolsó Dragomir-leszármazottat. Eközben barátnője, Lissa, az Udvar politikai intrikái közepette a királyi trón várományosai között találja magát…
Kiben bízhatnak, miközben halálos ellenségeik nyújtanak segítséget, és barátaik árulják el őket? Ki fogja meghozni a végső áldozatot a családért, a szerelemért és a túlélésért?


 

2. R. L. Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
Szeretem a klasszikus horror storykat, és ez még hátra maradt a Drakulával együtt.
Stevenson majd' 120 éves horrorklasszikusa eddig is számtalan különböző könyvnek, filmnek adott már ötletet. Dr. Jekyll, a tudós, egy különleges kísérlet során felfedezheti saját, állatiasabb énjét. A kísérlet következtében szörnyű teremtménnyé változik: megszületik Mr. Hyde, minden idők egyik legrettenetesebb regényfigurája. Jekyll rádöbben: valóban élhet egy állat az emberben…

3. Christopher Priest: A tökéletes trükk
Láttam a filmet már egy párszor és az öcsém meg is kapta ajándékba a könyvet, mert nagy kedvence, de ez vagy két éve volt, és én még mindig nem olvastam el. IgeSzédítő, viktoriánus hangulatú, díjnyertes regény két bűvészről és halálos ellentétükről, mely családjaik több nemzedékére hatással van. Vitájuk középpontjában egy bámulatos trükk áll, amit mindketten előadnak műsorukban. A varázslat titka egyszerű, ám az ellenfelek számára a valódi rejtély sokkal mélyebben rejtőzik.
A regényből nagy sikerű film készült.n, sajnos már 2012-ben is neveztem a könyvet. :(


4. Licia Troisi: Égvilág 2. - A két harcosnő
A könyvespolcon vár a sorára szépen csendesen.
Miután a Gyilkosok Testületétől megszökött, Dubhénak, a fiatal harcosnőnek meg kell szabadulnia az őt sújtó átoktól. Egyedül Sennar mentheti meg, a leghatalmasabb varázsló.
A vérszomjas Szekta nemrég megtalálta a módját, hogyan keltse életre Astert, a Zsarnokot. Csupán az áldozati bárány hiányzik, a test, amelynek a halottak közül visszahívott lelket be kell fogadnia. A kiválasztott nem más, mint San, Sennar és Nihal unokája. Idóra, Nihal egykori mesterére és a megvesztegethető király, Dohor esküdt ellenségére bízzák a feladatot, hogy megmentse a fiút a Gyilkosok kegyetlen hajtóvadászatától. Dubhét és útitársát, Lonerint, a fiatal varázslót eközben üldözőbe veszi a legfélelmetesebb ellenség.
Égvilág sorsa a Saaron túli titokzatos földeken dőlhet el. A két harcosnő küzdelme végzetesnek bizonyulhat.


5. Licia Troisi: Égvilág 3. - Az új birodalom
Szintén. Nem volt hangulatom a sorozathoz, pedig az első részét nagyon imádtam, volt egy hangulata.
Dubhe nem vesztegetheti tovább az idejét. Dohor, Napföld zsarnoki uralkodója a Gyilkosok Szektájával (Gilda) szövetkezve véres hódító hadjáratot folytat Égvilág ellen. A Gilda nem titkolt célja a szövetséggel az, hogy Nihal unokájának (San) a testében feltámassza Astert. A jó öreg Idora bízzák a fiút, hogy akár élete árán is megóvja őt. Lonerin és Sennar úton vannak, hogy a hatalom ősi varázstalizmánját – amely újra háborút szíthat a népek közt – megszerezzék. Dubhe viszont nem várhatja ölbe tett kézzel, míg a király megadja magát, hiszen karján lüktet az átok pecsétje és csak egyetlen módon tud megszabadulni tőle: meg kell ölnie Dohort, méghozzá a lehető leghamarabb. Minél inkább kitörni készül belőle a fékezhetetlen Vadállat, annál erősebb az elszántsága, hogy küldetését végrehajtsa. Megismeri Learcot, Dohor fiát, akiben hasonló vadság tombol, mint benne. A végső csatában, amikor úgy tűnik, az összes küldetés dugába dőlt, mindenkinek számot kell vetnie a múltjával, de Égvilág sorsa csak azok kezébe kerülhet, akik képesek hinni egy új hatalom eljövetelében és akár küzdeni is érte.


6. Ken Follett: A katedrális
Eddig kétszer vettem le a könyvespolcról, hogy elkezdem, de nem jött össze.
A szerző egyik legnépszerűbb regénye egy 12.századi angliai városkában, Kingsbridge-ben játszódik, a történet a katedrális építése körül bonyolódik, melyért a Benedek-rendi szerzetesek küzdenek szinte az egész világgal és még saját, féltékeny egyházukkal is. Mindez egy polgárháború közepén, körülöttük vér, ármány és szerelem.
A könyv oldalain középkori világ kel életre, amely színes, mint egy festmény, és mozgalmas, mint egy jó film. Olvasása közben belemerülünk a háború borzalmaiba, átélhetjük a zsarnokok önkényeskedéseit, a kínzásokat, a gyilkosságokat és a szerzetesi élet keserveit.


7. Meg Cabot: Elhagyatva
Nagyon szeretem Cabor könyveit, de valahogy az Olthatatlan vágy után feladtam az olvasását, pedig nem kellene.
Meg Cabot legújabb regénye sötét, fantasztikus történet a jelen világról… és az utána következőről.
A tizenhét éves Pierce új városba költözik, tele reményekkel. Talán az új iskolában újrakezdhet mindent. Talán szertefoszlik a szívét szorongató rettegés…
Kudarcot vall azonban minden próbálkozása. Ő itt is rátalál, és hajthatatlan elszántsággal követeli magáénak a lányt. Pierce tudja jól, hogy a srác korántsem őrangyal, sötét birodalma pedig távolról sem a mennyország, mégsem képes távol tartani magát tőle… különösen mivel a fiú mindig azokban a pillanatokban bukkan fel, amikor Pierce a legkevésbé várná, ugyanakkor a legnagyobb szüksége van rá.
Ám ha tovább zuhan lefelé a homályba, Pierce végül újra ott találhatja magát, ahová egyáltalán nem kívánkozik: az alvilágban.


8. Charlotte Bronte: Shirley
Ezt is csak halogatom és halogatom...
Első regénye, a Jane Eyre káprázatos sikere után otthona, Yorkshire jól ismert lápos, dombos, völgyes tájain, vadvirágos, hangás rétjein vonultatja fel újabb művének alakjait a szerző. Ott szövi-fonja, bonyolítja két párhuzamosan futó romantikus szerelem szálait.
Mint életrajza írójának vallotta, a hősnő alakjában testvérhúgát, a sasmadarat, a csapongó, éles eszű, szertelen Emilyt, az Üvöltő szelek szerzőjét személyesítette meg, illetve azt a nőt, akivé válhatott volna, ha olyan szép és gazdag, mint Shirley. Merész lépés volt. Az angol irodalomban először alkotott a regényekből ismert bájos, szende, nőies női figura helyett bátor, eszes, határozott nőt, olyat, aki egyenrangú társa a férfinak, harcainak osztályosa.
A másik leány, Caroline, nagyrészt önéletrajzi elemekből kel életre, boldogtalan szerelmében a maga gyötrelmeit, a brüsszeli lánynevelő intézetben átélt lelki kínjait vetíti elénk. Itt azonban minden jóra fordul, és a sok küszködés, bonyodalom után kedvelt hősei elnyerik szívük választottját.


9. Maggie Stiefvater: Linger- Várunk
Már kölcsönbe is volt unokahúgoméknál, nekem meg még mindig nem sikerült elolvasni.
A szemük, emberi szem farkaskoponyában, a vízre emlékeztet: mint a víz tiszta kéksége, úgy tükrözi a tavaszi eget, az esőben habzó patak barnáját, a nyári tó zöldjét, amikor az algák virágozni kezdenek, a hótól elfojtott folyó szürkéjét. Akkoriban csak Sam sárga szeme figyelt engem az esőáztatta nyírfák közül, de most az egész falka tekintetének súlya rám nehezedik. A tudott dolgok súlya, a kimondatlanoké.

 
10. Maggie Stiefvater: Forever- Örökké
Csak be fogom fejezni a sorozatot!
akkor…
Amikor Sam megismerte Grace-t, ő farkas volt, Grace pedig ember. Sam végül megtudta, hogyan lehet ember, szerelmük a különös távolságtartásból a közös élet intenzív közelségévé változott.
most…
Itt véget is érhetne a történetük. De Grace nem maradhat ember. Ezúttal ő a farkas. És Mercy Falls farkasait egy végzetes, különös vadászat fenyegeti.
örökké…
Sam bármit megtenne Grace-ért. De képes-e egyetlen fiú és egy szerelem megváltoztatni az ellenséges, veszett világot? A múlt, a jelen és a jövő összeomlani készül, egyetlen pillanatban – élet és halál pillanatában. A búcsú vagy az öröklét pillanatában.
 

11. Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!
Az elolvasandó nagykönyv listámon is szerepel, meg a polcomon.
Közel másfél éves elszánt állás- és pasikeresés hiteles történetét tartod a kezedben. Szokásos péntek esti portyáin főhősnőnk, Kéki Kata hol Zöldmezőszárnya Királyfival, hol a gyönyörű Perzsa herceggel, hol Daviddel a Csokoládészeművel és még sok-sok más Micimacsóval fut össze. A fennmaradó időben biznisztündérnek öltözve már-már hivatásszerűen állásinterjúkra jár a Henteshez, a Hajóskapitányhoz, a Vajákos fejvadászhoz, és kis híján kiállítási tárgy is lesz belőle az emberi erőforrás-kiállításon. Mikor végre kommunikációra kezdi oktatni az országút királyait (kamionsofőröket), összefut egy igazi fatehénnel (a női féltékenység legújabbkori szimbólumával), aki a szappanoperák főgonoszait megszégyenítő találékonysággal tesz keresztbe neki, ahol csak tud…
Ráadásul Katának ez még nem elég: Teréz anya módjára kényszeresen meg is akar menteni minden útjába kerülő, elsősorban férfit… Lehet rajta nevetni, és kicsit sírni is, és kölcsön lehet adni a Pasinak, aki Fontos. Persze ha meg Pasi vagy, meg lehet vele lepni a Nőt. Egy igazi történet, egy igazi lánytól, aki az Igazit keresi, mindig, mindenhol, mindenkiben.
És meg is találja. (Mindenkiben.)


12. Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
A rajzfilmre is idén vettem rá magam hogy megnézzem, a könyvet is már régóta szeretném elolvasni, most van legalább rá kihívás.
Peter S. Beagle különleges szépségű fantasy-regénye – meglepő módon – ismeretlen a magyar olvasóközönség előtt, pedig 1968-ban jelent meg Amerikában, és 1982-ben animációs film is készült belőle, jelenleg pedig folyik a „nagy” mozifilm forgatása, nemzetközi kooprodukcióban. Története – a világon utolsónak maradt, halhatatlan egyszarvú vándorútja eltűnt társainak felkutatására és megmentésére a Vörös Bika fogságából – valójában prózában írt költemény, filozofikus tündérmese, melyben Jóság és Gonoszság azért ütközik, hogy a rabbá tett Szépség szabad legyen. Az egyszarvú útja során társakra is lel, akik saját maguk is „megváltásra” várnak. Az utolsó egyszarvú azok közé a remekművek közé tartozik, melyek minden újraolvasással egyre gazdagabbá teszik olvasójukat.


Illetve itt az alternatív lista is, ha valamelyikhez nem lesz sok energiám:
http://moly.hu/polcok/csokkentsd-a-varolistadat-2014-b-verzio

1. Wass Albert: A funtineli boszorkány
2. Suzanna Clarke: A hollókirály
3. Clive Barker: Abarat- Varázsórák, véres éjek
4. Eoin Colfer: Artemis Fowl és az örökkód
5. Cynthia Hand: Angyalsors
6. James Clavell: A sógun
7. Jonathan Stroud: Salamon király gyűrűje
8. Vavyan Fable: Álmok tengere
9. Orczy Emma bárónő: A vörös Pimpernel
10. Paul Steward és Chris Riddell: Éjfél Mennykőváradon
11. Waris Dirie- Cathleen Miller: A sivatag virága
12. Timothée de Fombelle: Vango- ég és föld között

Mindenkinek sikeres teljesítést kívánok! :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése